Yalova’nın Aronya Meyvesi Üreticiyi Güldürüyor
Yalova’da Aronya Meyvesi Üreticileri Memnun!
Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi olan aronya, talep ve fiyatıyla bu yıl üreticilerin yüzünü güldürdü. Antioksidan miktarıyla süper bir meyve olarak kabul edilen aronya, Türkiye’nin ilk üretiminin yapıldığı Yalova’da bu sene yaklaşık 200 ton rekolte elde edildi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında adaptasyon çalışmalarının başladığı aronya meyvesi, sağlık açısından oldukça faydalı olması nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Yalova’da 2017 yılında ilk aronya bahçesi kurulmuş ve 2021 yılında da coğrafi işareti alınmıştı. Kuzey Amerika’nın özgün meyvesi aronya, Yalova’da 150 çiftçi ve 510 dekar alanda yetiştiriliyor.
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, kentteki aronya üretiminin artmasıyla yıllık rekoltenin 500 tona çıkmasının hedeflendiğini belirtti. Yaman, Yalova’nın küçük tarım arazileri nedeniyle katma değeri yüksek ürünler yetiştirmek zorunda olduklarını vurgulayarak, aronyanın bu anlamda tercih edilen bir ürün olduğunu dile getirdi.
Diğer illere göre daha yüksek fiyatlarla satılan Yalova aronyası, coğrafi işaretin öneminin de gözler önüne serdiğini belirten Yaman, çiftçilerin bu durumdan memnun olduğunu ifade etti. Organik ve coğrafi işaretli ürünlerin değerine değer kattığını belirten Yaman, yapılan sertifikasyon süreçlerinin bakanlık bütçesiyle desteklendiğini ekledi.
Yalova aronyası, bu sene kadın kooperatifleri aracılığıyla ulusal marketlere sunularak geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Coğrafi işaretli ürün olarak pazarlanan Yalova aronyası, diğer illerdeki rakamların 2-3 katı fiyatlarla alıcı buluyor. Bu durum da Yalova’daki aronyanın kalitesini ve değerini bir kez daha ortaya koyuyor.